Domácí přírodní lékárnička - chřipka a nachlazení

Od doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl - upravila stravu, začala se hýbat a otužovat se, se velmi zlepšila má imunita a celkové zdraví. Dřív jsem angínu měla minimálně dvakrát do roka, chřipku pokaždé, když se jen trochu změnilo počasí a byla jsem ten člověk, který si bez spreje do nosu nedokázal představit, že by přežil do druhého dne. To vše, se změnou životního stylu a celkového přístupu k životu, ustoupilo.


Přesto se mi vždy jednou do roka stane, že se necítím dobře, protože se o mě začíná pokoušet nějaký bacil. Nyní mi ale stačí, když si tak tři dny poležím v posteli (oproti předešlým týdnům), párkrát se vysmrkám (oproti předešlému smrkání ještě tak dva měsíci po nemoci) a jsem zase plně fit.  A když říkám plně fit, tak myslím to, že se opravdu cítím dobře, a bez únavy a bolestí mohu dělat všechny aktivity, které jsem dělala před nemocí.

Se změnou životního stylu přišel i jiný pohled na nemoci a jejich léčení. Jsem si vědoma toho, že nemoc je upozornění těla, že dělám něco špatně a měla bych zpomalit. Nemoc není špatná, je signálem nerovnováhy organismu, proto bychom ji měli přijmout, odstranit její příčinu a podpořit tělo, aby se nemoci dokázalo ubránit a vypořádat se s ní (Strnadelová a Zerzán, 2007).

Strnadelová a Zerzán ve své knize Radost ze zdravých dětí (2007) uvádějí, že vyšší teplota při nemoci je pozitivním příznakem, jelikož maximální účinnost obranného systému těla je právě při 38°C. To, že se necítíte úplně dobře, ale nemáte horečku, není pozitivem, jak většina vnímá, ale je to důkazem toho, že vaše obranyschopnost těla je nějakým způsobem narušena/poškozena (v důsledku opakovaného snižování teploty, špatnou stravou, antibiotiky, u malých dětí špatnou životosprávou matky...). V těle se tak kumulují toxiny po virových, bakteriálních a jiných zátěžích, které imunitní buňky nedokázaly vyhledat a odstranit a my se po letech divíme, kde se vzalo to onemocnění kloubů, ledvin a jiných orgánů těla. Opakovaným snižováním teploty si poškozujete samotný imunitní systém (Strnadelová a Zerzán, 2007).



Takže když se necítím dobře, tělu se snažím více naslouchat, zpomalit a podpořit přírodní cestou. Zde mám pro vás inspiraci, jakým způsobem to dělám.


1. Odpočinek
Odpočiňte si. Otřelá fráze, ale pokud se rozhodnete svému tělu pomoci přírodní cestou, zároveň mu tak prokazujete důvěru, že se zvládne samo uzdravit a na to mu musíte dát prostor a čas. Pokud je to tedy jen možné, zrušte všechny vaše plány na následující dny a dopřejte si dostatek spánku a odpočinku.

2. Pitný režim
Při horečce hodně pijte, nejlépe vlažné čaje a vodu s jablečným octem.

Zázvorový čaj s citrónem a medem - skvělý při zimnici na vyvolání pocení, tedy podpoření rozvoje obranné reakce organismu

Budete potřebovat:
  • čerství zázvor
  • šťávu z bio citrónu
  • kvalitní (pampeliškový) med
Nakrájejte několik plátků čerstvého zázvoru, dejte ho do vody a nechte přejít varem. Přeceďte a přidejte citrón s medem. Popíjejte pomalu do té doby, než se chlad ve vašem těle změní v horko a začnete se potit.

Voda s jablečným octem nebo citrónovou šťávou - při horkosti, na podporu jater a vyrovnání vnitřního prostředí

Budete potřebovat:
  • kvalitní jablečný ocet, který vzniká kvašením jablek nebo citrónovou šťávu (je méně účinná)
  • čistou vodu
Do vody dáme jablečný ocet nebo citrónovou šťávu, NESLADÍME! Popíjíme v průběhu horkosti těla.

Bancha čaj - koupíte ve zdravé výživě
Bancha čaj je zásadotvorný a posilňující čaj z tříletých lístečků, které jsou produktem omlazování keřů, jež probíhá právě třetím rokem. Neobsahuje thein ani třísloviny, ale za to je bohatý na mnoho prospěšných minerálů. Bancha čaj se může spařit, ale i několik minut povařit a použít až 3×. Podobné účinky jako Bancha čaj má i čaj z větviček našich jasanů a šípků.

Na běžné popíjení je také vhodný čaj z listů maliníku, jahodníku a ostružiníku, meduňka nebo měsíček (Strnadelová a Zerzán, 2007).

3. Průplach nosu
Rhino Horn - konvička na výplach nosu slanou vodou je na první pohled vcelku vtipná věc. Je to ale skvělý pomocník při rýmě a astmatu.

Budete potřebovat:
  • konvičku Rhino Horn
  • vlažnou vodu - cca o 37°C
  • sůl
Do větší sklenice si do třičtvrtě jejího obsahu nalijte vodu a dolijte vařicí vodou z konvice. Když zkusíte dát do vody prst, měla by být vlažná. Ve vodě rozmíchejte odměrku (tu zakoupíte spolu s konvičkou) soli. Nad umyvadlem nebo vanou si udělejte průplach nosu. Na youtube najdete i pár videí s přesnou ukázkou, jak na to. Po výplachu se vysmrkejte. Rhino Horn konvičku koupíte v lékárně. Více na https://www.rhinohorn.cz


4. Inhalace
Na ucpaný nos a zánět dutin mohu doporučit inhalace éterických olejíčků, konkrétně tea tree a eukalyptus. Inhalaci provádím tak, že si dám do hrnce vařit vodu a počkám, až začne vřít. Poté hrnec z plotny sundám, do vařicí vody nakapu pár kapek éterického oleje, nahnu se nad hrnec, přes hlavu si dám ručník a zhluboka dýchám. Ze začátku to může být trochu nepříjemné, ale uleví se vám, takže stojí za to, to vydržet.

Pokud nemáte možnost inhalovat, nakapejte si pár kapek EO na látkový kapesník a vždy v případě potřeby si ke kapesníku přičichněte.


5. Na snížení horečky, odhlenění a podporu imunity
Kuzu škrob - je zásaditý škrob z kořene brečtanovité rostliny - Pueraria lobata, který posiluje naši imunity a vyživuje a zlepšuje střeva, proto se může užívat při horečce i průjmových onemocnění. Vypadá jako bílá křída a koupíte ho snad v každé zdravé výživě.

Kuzu nápoj
Lžičku kuzu rozmíchejte v trošce studené vody, nalijte do šálku vařící se vody a za stálého míchání povařte 1 až 2 minuty až zhoustne a zprůhlední. Vznikne hustý nápoj, který dochutíme podle toho, co zrovna chceme léčit.

Na snížení horečky - uvařený kuzu nápoj dosladíme rýžovým sladem nebo vytlačenou šťávou z nastrouhaného jablka. Popíjejte 2× až 3× za den mezi jídly.
Na konci virózy nebo při průjmových onemocněních -  do uvařeného kuzu nápoje přidáme kousek rozdrcené švestičky umeboshi a tři kapky sójové omáčky Tamari.

Lotosový kořen - při nachlazení na kašel a odhlenění, sušený lotosový kořen koupíte snad v každé zdravé výživě, čerstvý můžete objednat na e-shopu Paní dýně.

Čaj z kořene lotosu
Tak dvě kolečka sušeného lotosu předem namočte do šálku vody (nejlépe přes noc). Sušený oddenek lze vyvářet i třikrát. Poprvé vařte 5 minut, podruhé 10 minut, potřetí 20 minut. Pijte teplé 2-3× za den mezi jídly. Už po prvním dni se vám uvolní dutiny.


Čaj z vrbové kůry
Jednu lžíci sušené vrbové kůry zalijeme sklenicí studené vody, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi pět minut. Přecedíme. Popíjíme PO LŽÍCÍCH během celého dne - cca jednu lžíci po dvou hodinách.


Své tělo také podpoříte, když upravíte stravu - první den s horečkou nejlépe bez jídla, další dny lehká jídla jako je rýže, dušená kořenová zelenina, vynecháte tropické ovoce, které organismus ochlazuje a oslabuje a uděláte si vývar z mořských řas pro doplnění potřebných minerálů.

Také před/při nemoci podporujete své tělo přírodní cestou? S čím máte zkušenosti a co vám pomáhá?

Zdroje:
  • Časopisy Meduňka a Regenerace
  • JÍME JINAK: ZDRAVÉ VAŘENÍ, ONLINE KURZY, RECEPTY, © 2018. Jimejinak.cz [online]. [cit. 2018-28-1]. Dostupné z: www.jimejinak.cz
  • Rady od úžasné Lenči a Péti
  • STRNADELOVÁ, V., ZERZÁN J., 2007. Radost ze zdravých dětí: preventivní i léčebná strava pro celou rodinu. Olomouc: ANAG,. ISBN 978-80-7263-41.
  • Vlastní zkušenosti

2 komentáře:

  1. Na výplachy dutin je ještě super odvar z přesličky a anýzu (Pavel Šíma alias Heřmánek) Jinak knížku Radost ze zdravých dětí mam a úplně jí miluju, líbí se mi její komplexnost a uznávam makrobiotiku jako pro nás, v mírném pásu, víceméně přirozený způsob stravování, jak to vynímáš ty Teri? Jinak moc hezkej článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip a za chválu, Nicolko! O makrobiotice jsem jeden čas hodně četla, dávala mi (a stále dává) smysl a byla mým předstupněm k veganství. Díky makrobiotice jsem začala používat mnoho zajímavých surovin, ale na sladkou ranní kaši a více ovoce nedám dopustit. :))

      Vymazat