Oatgurt - domácí ovesný jogurt

Tento recept byl pro mě doslova objevem roku 2016. Ovesný jogurt jsem jedla skoro celé léto, poté jsem na tři měsíce odletěla do zahraničí a nějak na něj zapomněla. Připomněla mi ho až Lenča na začátku tohoto roku, a tak ho chci připomenout i já vám (a některým možná i nově představit).



Budete potřebovat:
  • 200 g ovesných vloček (jemné ovesné vločky)
  • 400 ml převařené vychladlé vody
+ zavařovací sklenici s víčkem, plátýnko a něco dřevěného na míchání

Zavařovací sklenici s víčkem vyvařte, nebo alespoň vypláchněte vroucí vodou. Řádná hygiena je u tohoto receptu důležitá.

Převařte v konvici 400 ml vody a nalijte ji do zavařovací sklenice. Vodu nechte úplně vychladnout. Navažte si 200 g ovesných vloček a namelte je na mouku (nebo použijte jemné ovesné vločky). Tu vsypte do vychladlé převařené vody a zamíchejte dřevěnou vařečkou. Sklenici uzavřete víčkem a nechte půl dne, nebo přes noc, v lednici nabobtnat. Vyndejte z lednice a znova zamíchejte. V případě potřeby (dle konzistence) ještě dolijte převařenou vychladlou vodu (ale pozor, jak budou vločky kvasit, konzistence sama trochu zřídne). Nyní již nechte jogurt při pokojové teplotě. Víčko dejte nazpět, ale již ho nezatahujte (nebo otvor sklenice zagumičkujte prodyšným plátýnkem). Poté už jenom míchejte ráno a večer dřevěnou vařečkou dokud nebudete spokojeni s chutí (kyselostí) jogurtu. Po dvou až třech dnech budete mít většinou hotovo, záleží na teplotě v místnosti, kde jogurt kvasí. V létě vločky kvasí rychleji. Hotový jogurt uchovávejte v uzavřené sklenici v lednici.



Jogurt konzumujte jako klasický jogurt např. s ovocem, semínky/oříšky, sušeným ovocem a sirupem, do smoothies, ale přidat ho můžete také do receptů při pečení desertů.

Dobrou chuť! ♡

Kombinace - základ vždy tvoří domácí ovesný jogurt, dvě datle (čerstvé nebo sušené - přes noc namočení) a 2PL čerstvě rozmixovaných lněných semínek (pro doplnění omega 3 a jako alternativa živočišné želatiny pro klouby) +
  • čoko verze - 1PL kakaa, špetka skořice a 1PL konopných semínek - rozmixovat
  • jahodový tvaroh -10 jahod - rozmixovat, dozdobte čerstvými jahodami a konopnými semínky
  • meruňkový jogurt - 2 meruňky - rozmixovat, dozdobit naklíčenou pohankou
  • třešňový jogurt/tvarůžek s karobem - 1PL karobu, hrnek vypeckovaných třešní - rozmixovat a dozdobit
  • vanilkový - 1-2PL citrónové šťávy + špetka vanilky - rozmixovat
  • s nektarinkou - hrst slunečnicových semínek + polovina nektarinky - rozmixovat
  • angreštový - hrst angreštu, 1PL konopných semínek - rozmixovat

Též na doporučení Lenči jsem jogurt zkusila přidat do jakékoliv kaše pro zlepšení chuti.

A jakou kombinaci vyzkoušíte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat