Zdravé mlsání 1 - Raw maková roláda

Sladké prostě miluji a když chci sáhnout po zdravější alternativě, ve většině případech si udělám tuto výbornou raw makovou roládu.


Budete potřebovat (poměr rozmixované pohanky a semínek ku datlím - 1:1):
  • 1H světlé loupané pohanky kroupy
  • půl H slunečnicových semínek
  • třičtvrtě H máku
  • 1,5 H datlí

Pohanku a slunečnicová semínka si přes noc namočte do vody. Ráno vodu slijte a pohanku a slunečnicová semínka řádně propláchněte. Pohanku a semínka přendejte na plech (vyložený pečícím papírem), rozprostřete a nechte tak 1-2 dny oschnout a naklíčit (v zimě u topení). Sem tam promíchejte, aby pohanka a semínka oschla ze všech stran.

Namáčení a následné klíčení pohanku a semínka aktivuje, stanou se tak bohatší na prospěšné látky, které jsou lépe vstřebatelné a pohanka i semínka jsou také lépe stravitelná.

Pokud nemáte výkonný mixér, datle zalijte (horkou) vodou a nechte změknout. Naklíčenou a proschlou pohanku a semínka rozmixujte. Přidejte polovinu datlí a znovu mixujte nebo rozmixovanou pohanku se semínky přendejte do misky, přidejte polovinu předem namočených datlí (bez vody) a rukou spojte v tvárnou hmotu. Můžete přidat i malinko vody, aby se vše dobře spojilo. Vezměte si pečící papír, přendejte na něj hmotu a přes další pečící papír válečkem vyválejte placku, nejlépe obdélník. Nyní si připravte náplň. Mák rozmixujte na prach (skvělý je na to elektrický mlýnek na kávu). Přidejte zbytek datlí a znovu mixujte nebo rozmixovaný mák přendejte do misky, přidejte druhou polovinu předem namočených datlí (bez vody) a rukou opět spojte v tvárnou hmotu. Můžete přidat i malinko vody, aby se vše dobře spojilo. Náplň přendejte na vyválené těsto z pohanky a slunečnicových semínek a přes pečící papír vyválejte o trochu menší placku, než je základ. Nyní pomocí pečícího papíru obě placky zamotejte jako roládu. Nakrájejte na kolečka.

Skladujte v lednici nebo pro delší trvanlivost v mrazáku (pokud to dřív nestihnete vše sníst).

Dobrou chuť! ♡


A jak zdravě mlsáte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat